
Podstawowe elementy, niewiele ozdobników, proste kontury, zaokrąglone kształty i ciepłe kolory zdominowały ostatnią edycję mediolańskiego Design Week. Gdy świat przechodzi burzliwy okres, design chroni się w tym, co klasyczne i bezpieczne. Tegorocznym kierunkiem jest design dojrzały, spokojny i ponadczasowy, odzwierciedlający potrzebę odpoczynku, ucieczki od mebli „jednorazowego użytku” i skupienie uwagi na jakości i znaczących detalach.
Chociaż nieobecny na scenie Salonów, jedną z gwiazd mediolańskiego Design Week był świat kuchni, dostępny na wielu imprezach towarzyszących, odbywających się w ramach Fuorisalone (targów zewnętrznych), pełen kreatywności, energii i odwołań kulturowych.
Był on obecny przede wszystkim w otwartych przez różne firmy salonach wystawowych poświęconych jednej konkretnej marce, w których zorganizowano show-cooking z gościnnym udziałem znanych kucharzy, którzy z powodzeniem i w różnych miejscach ożywiali wieczory targowego tygodnia. Niezwykłe doświadczenia wykazały praktyczność i funkcjonalność produktów i materiałów, symulując ich codzienne użytkowanie.
Świat kuchni podejmuje ryzyko na granicy hazardu i uprawia grę różnymi materiałami, badając nieskończone ich kombinacje.